? Ceru Bacainti - situri arheologice si Piatra Tomii | Centrul de Informare Turistica - Romos, jud. Hunedoara, ROMANIA
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

antet
english version versiunea romana

Ceru Bacainti – situri arheologice si Piatra Tomii


Alte obiective turistice
Ceru Bacainti – case din piatra
Ceru Bacainti – obiecte de arta populara

interactiv_ro

 

 

piatara_mare_micaSiturile arheologice Piatra Mare și Piatra Mică (Pietrele Bulbucului): vârfuri calcaroase în hotarul cătunului Bulbuc, situat la cea mai mare altitudine din toată comună. Pe Piatra Mică a fost identificată recent o fostă așezare preistorică, specifică Culturii Coțofeni în Transilvania, în perioada trecerii spre epoca bronzului. Pe Piatra Mare, vârful mai înalt din imediata vecinătate, au fost descoperite unelte de bronz.

 

 

 Piatra Tomii: vârf muntos aflat la cea mai mare înălțime deasupra cătunului Bulbuc (altitudine: 860 m), în apropierea satului Răcătău. Zonă protejată, minunat loc de belvedere, peisaj superb. Sub stâncă, într-un loc aproape invizibil, se găsește un izvor cu apă de o calitate excepțională. Pârâul care se formează se numește Valea.
În imediata vecinătate, săpăturile arheologice au scos la iveală urmele unei așezări preistorice, specifică aceleiași Culturi Coțofeni.Conform unor cercetători,aici a existat, încă în urmă cu 5000 de ani,una dintre pu­ținele din lu­me și singura mină din Transil­vania în care se ex­tră­gea, din calcar, cre­me­nele: o rocă dură, albă, gri, neagră sau maro, cunoscută și sub numele de cherț sau cuarț și din care, prin prelucrare, se obțineau unelte.

piatra_tomii1



icon_lista_ro