?
Arealul în care vă invităm să vă planificați cel puțin o vacanță – veți reveni apoi, nu ne îndoim – întrunește toate calitățile unei zone turistice de excepție: acces facil pe autostradă, drum european sau drumuri județene modernizate; posbilități de cazare cu confort sporit și de petrecere a timpului liber; posibilitatea alegerii unor trasee diverse de turism cultural; turism montan, cu zone minunate de belvedere; tradiții și obiceiuri încântătoare, păstrate nealterate de-a lungul a numeroase secole; posibilitatea descoperirii unei istorii a acestor locuri ce se întinde de-a lungul a peste două milenii, nu o dată fascinantă prin evenimentele înregistrate, unele dintre ele marcând chiar istoria Europei.
Zona turistica în care vă invităm, cuprinde teritoriul comunelor Romos, din județul Hunedoara, Șibot și Ceru Băcăinți din județul învecinat – Alba.
Cea mai mare parte a zonei pe care o prezentăm e așezată în sud-vestul așa-numitei Câmpii a Transilvaniei (Podișul Transilvaniei), cu extindere spre lanțul Munților Meridionali (vârfurile Godeanu și Șureanu) spre care se poate ajunge urcând prin satul Ciungu Mare, aparținător comunei Romos și spre povârnișurile sud-estice ale Munților Metaliferi (Munții Apuseni), unde e situată comuna Ceru-Băcăinți.
Zona de „câmpie” e mărginită de două comune bogate, cu oameni gospodari și cu o istorie milenară: Romos și Șibot. E o zonă mănoasă, traversată de râurile Mureș și Cugir, cu pământ roditor, motiv pentru care, probabil, a și fost supranumită Câmpul pâinii. Veți găsi acest toponim în orice manual de istorie a României și în aproape toate tratatele de istorie a Europei. Aici a avut loc, în 1479, o bătălie care, ulterior, s-a dovedit capitală în evoluția continentului: armatele creștine, deși inferioare numeric, le-au înfrânt pe cele turcești și au oprit, pentru aproape jumătate de secol, invazia Imperiului Otoman asupra Europei.
Vizitați obiective turistice din: